Norfolk Consolidated Courts Complex Opens Phase I

Norfolk Consolidated Courts Complex by Fentress Architects

Norfolk, Virginia (January 26, 2015) – City officials, judges, courts personnel and the project team celebrated the ribbon cutting of the first phase of the Norfolk Consolidated  Courts Complex on Saturday. The $121 million project replaces the outdated and unsafe facilities from the 1960s and 1970s. The new building combines three courthouses into one, contributing to the City’s goal for a safer and more secure and efficient courthouse, while contributing to the urban revitalization of downtown Norfolk.

Today’s milestone represents years of collaboration with clerks, judges, and law enforcement. The new consolidated courts complex not only creates an iconic structure for Norfolk, but it provides for a more efficient government to best serve its county’s citizens.
Bill Boghosian, Site Architect at Fentress Architects

Located in the City’s downtown Civic Center Plaza, Phase I includes an eight-story building and consolidates the Circuit and General District courts into a single facility to provide more efficient services to the community. Phase II of the project will consist of a five-story building which will adjoin  Phase I to the east. Phase II, when complete, will add the Juvenile and Domestic Relations courts and associated functions. Altogether, the 315,000- square-foot courthouse will provide for twenty-four courtrooms, all necessary support facilities, secure parking, and direct prisoner access to the existing jail.

Norfolk Consolidated Courts Complex by Fentress Architects

Overall, the center’s architecture is meant to reinforce its role as a community gathering place. Our design is deeply rooted in the spirit of the City of Norfolk. The building will inspire its guests by conveying a strong sense of place.
Brian Chaffee, Principal in Charge of the Project at Fentress Architects

The City of Norfolk placed substantial emphasis on energy efficiency. The new Norfolk Consolidated Courts Complex committed to sustainability by locating adjacent to an HRT light rail station, part of the region’s new rail project known as the “Tide.” Fentress Architects, a pioneer in sustainable design and a leader in iconic architecture, designed the Courts Complex to achieve LEED Silver certification. The Washington D.C.-based project team used the latest in heating, water, and energy consumption technologies to design a healthy, efficient and long lasting building. The new facilities have the flexibility to accommodate the Court’s future growth for years to come.

“Our forward-looking design creates a strong civic identity for Norfolk – one that symbolically promotes open and accessible government while advancing the efficiency and convenience of public services for citizens.
Curtis Fentress, FAIA, Principal in Charge of Design, Fentress Architects

Client: City of Norfolk
Architect: Fentress Architects
Contractors: Archer Western and Heery International, JV
Size: 315,000 total square feet
Cost: $121.5 million (both phases)
Completion: Phase 1 - January 2015; Phase 2 – anticipated early 2017