San Antonio’s World-Class Public Safety Building Achieves LEED Silver

San Antonio Public Safety Headquarters by Fentress Architects

San Antonio, Texas (May 6, 2015) – San Antonio Public Safety Headquarters and Fentress Architects realized their sustainable vision today by achieving LEED Silver. The project combines the city’s police and fire departments into a strong and efficient state-of-the-art public safety building. The 456,000-square-foot building is located in the heart of downtown and has helped the area develop into a municipal government district. The headquarters is marked by the public art piece, “Unity Plaza,” designed by Jefre Figueras Manuel, an internationally recognized public artist. The piece is located at the corner of West Nueva and South Santa Rosa Street.

Community Identity 

The City of San Antonio turned to the  Hensel  Phelps  |  Fentress Architects design-build team because of their decades of high-quality performance on projects with tight budgets and  fast-track  schedules.  As the architect of record, Fentress Architects completed the design documents  and  followed the design through implementation. They were able to stay true to the initial design intent created by the bridging team because the project’s vision paralleled Fentress’ own philosophy of allowing context to create identity and letting San Antonio’s culture  guide  the design. The use of limestone, brick, and gauged aluminum  panels  continues  the  expression  of classic architecture established downtown and ties this building to other civic structures in the area. The San Antonio Public Safety Headquarters building captures and reflects the shared strengths of the community, reinforcing pride in residents as well as stirring curiosity.

San Antonio Public Safety Headquarters by Fentress Architects

Sustainability  

The new headquarters follows the city’s Mission Verde initiative that requires all new buildings to aim for LEED certification. The building went well beyond that standard with its LEED Silver certification. Features include a sustainable building envelope, high-efficiency mechanical systems, construction waste management, and recycled content. Throughout the building, low-emitting materials were used to improve indoor environmental  air  quality.  The project is located near public transportation and promotes community connectivity. The design- build team heavily recruited and contracted with local tradespeople, subcontractors, and steel erectors. The exterior limestone was also sourced locally.

Completion: October 2012
Size: 456,000 square feet
Cost: $55,000,000
Design-Build Team: Hensel Phelps | Fentress Architects and associate architect Lopez/Salas
Design Team: Ford Powell Carson