Fullscreen
  • Colorado Judicial Center by Fentress Architects
  • Colorado Judicial Center by Fentress Architects
  • Colorado Judicial Center by Fentress Architects
  • Colorado Judicial Center by Fentress Architects
  • Colorado Judicial Center by Fentress Architects

Ralph L. Carr Colorado Judicial Center

Denver, Colorado, USA695,000 sfCompletion 2013

  • 12

    Number of stories in Colorado Judicial Center

    4,000

    Square footage of building’s green roof

The challenge of designing a building to represent the dignity of the courts was amplified by a need for a unifying and reinforcing element for Denver’s Civic Center. Our close proximity to the complex enhanced our understanding of patterns of movement on the campus, where city and state government and the state’s executive and legislative branches intersect. 

The granite-clad Neoclassical building respects the archetypal presence of its neighbors, as it steps back to acknowledge a beacon of learning—the Denver Central Library. We also focused on completing the flow of a pedestrian walkway between the library and the State Capitol, resulting in a direct, physical link to the center’s functions for users and visitors as they move across the campus. A series of marble and green granite figures leads to a walkway colonnade—representing the four pillars of justice—that marks the building entrance. The courthouse hosts the Supreme Court Law Library, a visitor’s learning center, and, as part of achieving LEED Gold, a 4,000-square-foot green roof.