Concept for Visitor Education Center at 9/11 Pentagon Memorial is Approved

National Capital Planning Commission & Commission of Fine Arts Approve Fentress Architects Design

Rendering of the Visitor Education Center at the National 9/11 Pentagon Memorial © Fentress Architects

ARLINGTON, VA – The Pentagon Memorial Fund, Inc. (PMF) recently passed a critical milestone in the development of a Visitor Education Center at the site of the National 9/11 Pentagon Memorial. The Commission of Fine Arts (CFA) approved the concept design by Fentress Architects following an approval in July from the National Capital Planning Commission (NCPC).  The Visitor Education Center will be located within walking distance of the Pentagon Memorial. It is also in close proximity to Arlington National Cemetery and the US Air Force Memorial. 

“With these approvals, the PMF has reached a milestone that will allow us to take the next step in building a visitors’ education center to tell the story of the terrorist attacks, the victims and responders and the subsequent national and international.” said Pentagon Memorial Fund, Inc. Board Chairman and President Sean T. Connaughton. “This history must be preserved and accurately passed on to future American generations.  We must never forget.”

While the Pentagon site was the first to have a 9/11 memorial, it is also the only site still lacking a visitors’ center.  The 9/11 Pentagon Memorial Visitor Education Center will honor the 184 victims of the attack on the Pentagon as well as explore the local, national, and international response to 9/11 and subsequent Global War on Terror.  Therefore, the Visitor Education Center is anticipated to function as a national convening space for the examination of these responses, and their continuing impact.

“The new Visitor Education Center at the 9/11 Memorial will be a dynamic structure—imbued with meaning, conducive to contemplation, and encouraging of resilience,” explains Curtis Worth Fentress, Founder and Principal-in-Charge of Design at Fentress Architects.

Over $14 million has been raised to support the creation of a 9/11 Pentagon Memorial’s Visitor Education Center. Major donors include Amazon & Amazon Web Services, the Diana Davis Spencer Foundation, Transurban, Accenture, the J. Willard & Alice S. Marriott Foundation, and the Morris & Gwendolyn Cafritz Foundation.  With these two key approvals in place, the Pentagon Memorial Fund has launched a campaign to raise the balance of funds necessary to complete the Visitor Education Center in time for the 25th commemoration of the 9/11 attacks, which will occur in 2026.   

About Pentagon Memorial Fund

Families of the victims of the 9/11 attack at the Pentagon formed PMF in 2003. The National Memorial was dedicated five years later as a public and private partnership. The PMF continues to support the Memorial with private funding and volunteer docents. Up to one million annual visitors experience the memorial today including many school groups from all over the United States. For more information on PMF, including how to give, visit pentagonmemorial.org.

Contact: press@pentagon-memorial.org // (202) 417 6590

About Fentress Architects

Fentress Architects is a global design firm dedicated to the creation of sustainable and iconic architecture that enhances the human environment. Founded in 1980 by Curtis Fentress, the firm’s portfolio serves over 650 million people annually, valued at over $47 billion, and has earned more than 600 distinctions for design excellence and innovation. For more information about Fentress Architects, visit fentressarchitects.com. Connect with us on Facebook, Instagram, Twitter, or LinkedIn.

Visitor Education Center Design Team

  • Design Architect & Architect of Record: Fentress Architects, Ltd.
  • Owner’s Representative:  Mark G. Anderson Consultants, Inc.
  • Exhibit Design: The PRD Group, LLC
  • Contractor: James G. Davis Construction Corp.
Rendering of Lower Entry © Fentress Architects
Section Rendering © Fentress Architects
Rendering of Upper Entry © Fentress Architects
Upper Facade Rendering © Fentress Architects
Site Plan © Fentress Architects

New International Arrivals Facility & Terminal Lobby Open at Nashville International Airport

Image by Andrew Keithly Photography

OVERVIEW

Nashville International Airport (BNA) welcomed a record 18.4 million passengers in 2022, besting the previous high by seven percent. Years of increasing passenger volume among both domestic and international travelers prompted by the creation of BNA Vision in 2017. BNA Vision comprises nine major building projects supporting a capacity of more than 23 million annual passengers.

“We’re thrilled to be creating exciting architecture for such a vibrant city, and at the same time also supporting the growing passenger volume and a great passenger experience at BNA,” said Curtis Fentress, FAIA Principal in Charge of Design with design architect Fentress Architects.

Fentress Architects began working at BNA in 2017 on projects including:

  • Concourse D and Terminal Wings (opened July 2020)
  • Terminal Lobby (opened January 2023)
  • International Arrivals Facility (opened September 2023)
  • Concourse D Extension (2025) 

TERMINAL LOBBY with CANOPY, PEDESTRIAN BRIDGE, & CENTRAL CORE

The new terminal lobby features a waved roof canopy that extends from the terminal garage to the International Arrivals Facility (IAF). This canopy provides coverage for roadway and curbside access to and from the terminal as well as a new pedestrian walkway bridge. The pedestrian bridge promotes efficient passenger traffic flow by connecting the central core with a garage plaza, administration building and future hotel. The central core vertically connects all five levels from the Transportation Center to the new pedestrian bridge.

INTERNATIONAL ARRIVALS FACILITY

The new IAF opened at the end of September 2023.  Included with this project is a central concession marketplace located between the security screening checkpoint and the international gates. The marketplace optimizes services and amenities available to both international and domestic passengers.

The IAF includes:

  • Six international gates to meet the rising demand from Europe, Asia, and Latin America.
  • A bags-first approach with automated passport controls (APTs) to expedite throughput.
  • An international arrivals tunnel connecting directly to a meter greeter area and the ground transportation facilities.
  • Expanded and consolidated security screening checkpoints with additional lanes to minimize wait times and expedite the screening process.
  • Expanded space for future airline clubs.

CONCOURSE D & EXTENSION

Fentress Architects’ design of the 115,000-square-foot Concourse D opened in 2020 and yielded six new departure gates along with associated amenities and function space. Fentress Architects is currently working on an extension to Concourse D that will include five additional gates. This 160,000-square-foot extension also includes outdoor space that will afford departing and arriving passenger’s exceptional views of the airfield and a unique opportunity to go outside at BNA.  A circular node design at the end of the concourse extension symbolizes a classical record to celebrate Nashville’s deep musical history. 

SUSTAINABILITY

Sustainability and comfort are paramount for all BNA projects undertaken by Fentress Architects. All facilities are designed to achieve a minimum of USGBC LEED Silver Certification. Electrochromic glass was utilized throughout in skylights, clerestories, and curtainwalls. This “smart” glass automatically and constantly adjusts to fluctuations in solar radiation to manage daylighting and energy use effectively and efficiently.

AIA Colorado Award of Merit Goes to Royal Norwegian Embassy Renovation

AIA Colorado selected Fentress Architects’ Royal Norwegian Embassy Renovation for an Award of Merit. This award recognizes exemplary projects that reinforce the value of outstanding architecture and its positive contributions to the community.

The Royal Norwegian Embassy Renovation added an at-grade main entrance, a versatile indoor-outdoor ceremonial space and exterior enhancements that maximize natural daylight. The renovation also provided a comprehensive interior remodel and the addition of the Atlantic Ocean Hall.

The primary goals for the renovation were to provide a sustainable, functional, and contemporary office for foreign diplomats and staff. At the same time, the renovation also sought to preserve the embassy’s historic character. Upgrades such as an improved thermal envelope, energy-efficient windows, and sustainable landscaping align with the project’s environmental objectives. These features also ensure the building maintains a dignified yet distinctive presence on Washington D.C.’s Embassy Row.

Denver Art Museum’s Martin Building Renovation Museum Wins Architizer A+ Awards Popular Choice Winner

The Denver Art Museum Martin Building Renovation has achieved yet another remarkable milestone by winning the Architizer A+ Awards Popular Choice Winner accolade. This recognition highlights the project’s profound impact on the world of architecture and art. Through an unique blend of visionary design and meticulous execution, the renovation breathes new life into the museum. The Popular Choice Winner title reflects the overwhelming support and admiration from the public and the design community alike. This accomplishment further solidifies the Martin Building Renovation’s status as a transformative work of architecture.

Orlando International Airport’s South Terminal Complex Wins A+ Awards Special Recognition Architizer

The Orlando International Airport’s South Terminal Complex wins a Special Recognition Architizer A+ Award. This accolade celebrates the terminal complex as a innovative architectural project that redefines air travel experiences. The project’s state-of-the-art design to create a seamless blend of functionality and aesthetics, setting new standards in airport architecture. The Architizer A+ Special Recognition Award highlights the complex’s role in shaping the future of travel infrastructure, and its recognition showcases the collaborative efforts of architects, engineers, and designers who have brought this visionary design to life.

error: